ליסטי – צעצועים, מתנות, טיפים

גמילה מחיתולים

גמילה מחיתולים היא שלב חשוב אך מורכב בחיי הפעוט וההורים. כולנו רוצים לתת לילדינו את העצמאות ותחושת הבגרות שמגיעה עם הגמילה מחיתולים, ולנו ההורים – להפטר סוף סוף מההוצאה על החיתולים, משחות ההחתלה ושאר האביזרים. כחושבים על גמילה מחיתולים נשאלות מספר שאלות:

מה לעשות לפני התהליך

קיימות כמה וכמה פעולות פשוטות שניתן לעשות עוד לפני התהליך כולו, כדי לייצר בסיס טוב להצלחה:

מספר שבועות, ואף חודשים לפני שנרצה לגמול את הילד, אפשר להכריז בקול רם "יש לי פיפי" וללכת לשירותים, ולהוות דוגמא אישית. ניתן גם להראות לילד את חדר השירותים (רק מזהירה מראש, פעוטות מאד אוהבים לפזר את נייר הטואלט ברחבי הבית) וכך בעצם להכיר לפעוט את הרעיון ולתת לו להתרגל.

כדאי מאד גם להקריא לפעוט ספרים בנושא גמילה מחיתולים, כי מעבר ליתרונות הברורים של קריאת ספרים, כך יוכל הילד ללמוד ואף לרצות בעצמו להשתתף בתהליך. למשל, "הסיר של לולו" ספר שאני באופן אישי ממליצה עליו.

באיזה גיל כדאי להתחיל את הגמילה?

ישנן מספר גישות בנושא הגיל המומלץ לתחילת תהליך הגמילה מחיתולים. יש הסוברים כי ניתן להתחיל אף לפני גיל שנה, כדי להרגיל את הילד לקונספט של ישיבה על סיר. בפועל, הגיל הממוצע לתחילת התהליך הוא בין גיל שנתיים לגיל שנתיים וחצי.

כמה זמן לוקח התהליך?

גם בנושא זה, יש גישות שונות. גישה קלאסית למדי אומרת כי מספיקים 3 ימים אינטנסיביים של תהליך הגמילה כדי לגמול את הפעוט מחיתולים במהלך היום.

אילו מוצרים כדאי לרכוש?

לקראת הגמילה מחיתולים חשוב להצטייד במספר דברים, ואף לארגן אותם בקופסא יפה ונוחה לשימוש:

  • שלל תחתונים צבעוניים שיוסיפו עניין לפעוט ויעודדו אותו לבחור בעצמו ולהיות חלק פעיל בתהליך. חשוב במקרה זה לקנות כמות גדולה של תחתונים, כדי שבמקרים קשים לא נצטרך להסתבך עם כביסות ונוכל פשוט להשליכם לפח. אם כך, חשוב לחפש מבצעים משתלמים לכמות גדולה של תחתונים (כ-20 זוגות). הנה דוגמא לחבילת תחתונים משתלמת וצבעונית במיוחד לבנות ואחת לבנים.
  • גלילי נייר סופג וסמרטוטי רצפה חד פעמיים. כך שנוכל באופן קל ומהיר לנקות בכל פעם שיש צורך.
  • משטחי החתלה חד פעמיים: ניתן להניח אותם בכל מקום בו הפעוט יושב: לדוגמא על הספה, על השטיח ועוד.
  • סיר נוח, או ישבנון, כמו למשל אחד מאלו. מדובר כאן בנקודה חשובה. האם אנחנו רוצים להרגיל את הילד לישיבה על האסלה מההתחלה ולחסוך את התהליך המעבר מאוחר יותר, או שנתחיל מסיר קטן שעשוי להיות יותר נוח ופחות מאיים לילד? אני באופן אישי בחרתי להתחיל מסיר, ועברנו לישבנון בהמשך. הסיר נייד, ולכן ניתן להשתמש בו בכל רחבי הבית במידה וזה נוח יותר לילד.

מה הם שלבי תהליך הגמילה מחיתולים בפועל?

חשוב לשתף את הילד בתהליך ולהסביר לו מה קורה.

יש לתאר לילד את התחושה שאותה אמור להרגיש כשהוא "צריך לשירותים" ולבקש ממנו להודיע לנו כשהוא צריך. לא סביר שהוא יבין את הרעיון כבר מההתחלה, אבל חשוב להמשיך לנסות.

השיטה אומרת שיש לתת לפעוט להתסובב ללא חיתול, אלא עם תחתונים, בשעות היום, ולהציע לו לגשת לשירותים בכל 20 דקות. כן, אכן נשמע לא פשוט, ואינטנסיבי, אך בפועל זה יעזור לילד להתרגל לרעיון ולהבין מדוע זה נעשה.

בכל הצלחה של הילד להתאפק ולהגיע לשירותים, יש לעודד אותו בהתלהבות ושמחה.

האם כדאי לגמול מחיתולים קודם ביום ורק לאחר מכן בלילה?

חשוב לגמול באופן מלא במהלך היום, בזמן שהפעוט ער, מהסיבה הפשוטה שקל יותר לשלוט בעניין בזמן ערות, ורק לאחר שזה בוצע, מומלץ להתחיל עם הלילה.

מה קורה במידה ולא מצליחים?

במידה ולא מצליחים לאחר זמן מה, מספר שבועות למשל, כדאי להפסיק ולנסות שוב בהמשך, כדי לא לייצר לחץ על הילד. כתוצאה מכך הורים רבים חשים תחושת כשלון, אך אל דאגה, זה רק אומר שבפעם הבאה נצליח בוודאות.

טיפים נוספים לגמילה מחיתולים.

  • כדאי לפנות זמן בלו"ז לטובת הגמילה. הזמן הטוב ביותר הוא בחופשות, סופי שבוע ארוכים ועוד. זמן שבו גם להורים וגם לילד יש כמה ימים ללא נסיעות ויציאות מהבית.
  • בכל פעם שהילד מפספס ו"עושה במכנסיים" אסור בשום אופן לכעוס עליו, או לגרום לו לתחושת אשמה. ברגע שיש "פספוס" אפשר להגיד לילד "אופס, לא נורא, בפעם הבאה נצליח!" לחייך, לנקות ולהמשיך ביום.
  • בנסיעות ברכב מומלץ כן לשים חיתול בשלב ראשון, כדי למנוע מצב שבו הילד יושב בכסא רטוב בזמן הנסיעה ולמנוע את הצורך לנקות את הכסא לאחר מכן.
  • באופן כללי, כדאי לגמול מחיתולים בתקופת הקיץ, משתי סיבות:
    •  ניתן לתת לילד להסתובב ללא חלק תחתון, מה שעוזר לו ללמוד את התחושות הרלוונטיות לתהליך המגילה מחיתולים.
    • בונוס קטן, בקיץ נצטרך לכבס הרבה פחות, כי אין מספר שכבות שהילד לובש, גרביים ועוד.

מה לא לעשות בתהליך הגמילה מהחיתולים

  • יש הטוענים כי כדאי לעודד כל הצלחה של הילד עם פרס קטן. אני לא מסכימה עם הגישה, כדאי כמובן לשמוח ולעודד את הילד כל פעם שמצליח, אך חבל לקשר את ההליכה לשירותים עם מתנות או חטיפים.
  • בשום פנים ואופן, לא כדאי לכעוס על הילד על "פספוסים", התנגדות לתהליך, או חוסר הצלחה. זה לא יעזור ואף יצור אצל הפעוט תחושת "אנטי" וחוסר שיתוף פעולה מוחלט.
 
 
מחפשים גם מתנה לגיל שנתיים?